Jaarlijks verdwijnt 1,45 miljoen kilo Nederlandse schapenwol bij het afval. Tot Lennart van Bolderick besloot de wol van een boerderijzolder om te toveren tot een duurzame sneaker.

Halverwege de vorige eeuw verdrongen goedkope kunststofvezels natuurlijke vezels zoals wol. Lennart van Bolderick kon het niet aanzien dat al dat mooie wol een restproduct werd, en verloren ging. Dit weekend brengt hij in Utrecht een schoen aan de man die van Nederlandse schapenwol is gemaakt.

Wol van Nederlandse schapen werd destijds waardeloos door een combinatie van wereldwijde factoren. Daarnaast verschoof de productie van textiel grotendeels naar Azië, én zorgde een overschot aan goedkope, kwalitatief goede Australische wol uiteindelijk voor een verdere daling van de wolprijs.

Zolder

,,Een oom van mij houdt biologische schapen. Twee jaar geleden vroeg ik hem: ‘Goh, wat doe je eigenlijk met die wol?’ Die bewaarde hij op een zolder.” Niet lang daarna besloot Van Bolderick een spin-cursus’ te volgen. „Ik kwam er al snel achter dat spinnen te hoog gegrepen was voor mij. Ik bakte er niks van. Uiteindelijk ontdekte ik het proces van vilten.”

Het fijne van wol is dat het warm is in de winter en koel in de zomer. Dus ik kan ze het hele jaar door dragen

Lennart van Bolderick, Bedenker van Boldwool

Natvilten

Vilten kan op verschillende manieren: door ‘natvilten’ of ‘naaldvilten’. Bij natvilten zorgt heet water met zeep ervoor dat de wolvezels aan elkaar kleven. Van Bolderick daarentegen kiest voor naaldvilten, waarbij de weerhaakjes aan de naald ervoor zorgen dat de vezels zich aan elkaar hechten. Hij ontdekt een proces waarbij wol tegen textiel wordt gevilt en begint daarmee te experimenteren.

Schoenontwerp Academie

Hij is al wat verder in zijn experiment als hij op een wolmarkt Liesel Swart tegen het lijf loopt. Zij is een Utrechtse schoenenontwerpster en geeft les op de Schoenontwerp Academie in Utrecht. Swart ontwerpt een sneaker met vilt die Van Bolderick haar opstuurt. Zo ontstaat de Boldwool-sneaker. „Ik loop nu al een jaar op die schoenen, en ze zitten geweldig. Het fijne van wol is dat het warm is in de winter en koel in de zomer. Dus ik kan ze het hele jaar door dragen.”

Inmiddels is het proces uitgebreid, werken er twee oud-studenten van Swart die zich bij het team van Boldwool scharen. De makers krijgen bovendien subsidie voor hun duurzame project. „Je kunt toch laten zien dat het niet alleen maar luchtfietserij is. Het is ambtelijk goedgekeurd!”

Het team van Boldwool wil binnen twee jaar gaan uitbreiden. Achter zijn viltmachine kan Van Bolderick geen meters vilt per uur maken. „Ik heb een machine getest in Tilburg, waarmee ik iets van tachtig meter per uur kan produceren.”

Personaliseren

Het experiment levert Van Bolderick veel nieuwe ervaringen op. Het leukste vindt hij dat hij bij de hele cyclus van het product betrokken is. ,,Ik ben bij het scheren van de schapen, in Friesland wordt het gewassen, vervolgens maak ik zelf vilt van de wol, en in Utrecht wordt de sneaker uiteindelijk gemaakt.”

Om de schoenen te kopen, moet je naar een van de pasdagen komen. „We maken schoenen ‘made to fit’. Mensen kunnen de schoenen passen en samenstellen. Pas daarna gaan we aan de slag met het maken ervan. We willen overproductie voorkomen.”

De duurzame sneakers van Boldwool zijn op 29 en 30 maart te passen aan de Willem van Noortstraat 61 in Utrecht. „Het nadeel is dat je iets langer moet wachten op je schoenen. Je krijgt ze niet meteen mee, maar ze worden wel speciaal voor jou in Nederland met Nederlandse wol gemaakt.”